Το νερό στην περιοχή μας και η διαχείριση του



Η περιοχή μας μεταφορικά και κυριολεκτικά «κατακλύζεται» από αυτό το ευλογημένο αγαθό, το νερό. Για τον λόγο αυτό ο ρόλος του στο σύνολο των δραστηριοτήτων της περιοχής είναι σημαντικός και η ορθή διαχείριση του είναι θέμα που χρήζει επιστημονικής προσέγγισης.

Στα πλαίσια λοιπών αυτού του σκεπτικού η ΕΕ με την οδηγία-πλαίσιο 2000/60/ΕΚ υποχρέωσε τα μέλη τις να καταρτήσουν σχεδία διαχείρισης υδάτων μέχρι το 2009 και έδωσε δυνατότητα αναθεώρησης τους σε βάθος εξαετίας. Η οδηγία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με τον νόμο ν.3199/2003 και για την περιφέρεια μας το πρώτο σχέδιο διαχείρισης εγκρίθηκε στης αρχές 2014 αντί του 2009 και τώρα μπορεί να αναθεωρηθεί το 2015. Παρά την όποια καθυστέρηση για πρώτη φορά έχουμε ένα σχέδιο για την διαχείριση του υδάτινου πλούτου μας και κατ’ επέκταση των λιμνών μας και την δυνατότητα να το αναθεωρήσουμε μέσα στο έτος που διανύουμε. Οι όποιες λοιπόν ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις σε περιφερειακό-τοπικό επίπεδο θα πρέπει να έχουν ως γνώμονα τον επιστημονικά τεκμηριωμένο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τα εθνικά και ευρωπαϊκά  πλαίσια διαχείρισης υδάτων.
Όλα τα παραπάνω μπορεί να φαντάζουν ως έκθεση ιδεών αλλά ας δούμε τι έγινε όταν υποχώρησαν τα νερά της λίμνης Βεγορίτιδας και αντί ενός μακροπρόθεσμου επιστημονικού σχεδιασμού κυριάρχησε η μικροπολιτική.
Το 1996 δυο χωριά ο Αγ. Παντελεήμονας και η Βεγόρα ήρθαν σε σύγκρουση για τις αποκαλυφθείσες εκτάσεις λόγω της πτώσης της στάθμης της λίμνης, γιατί κάποιοι προτίμησαν να χαϊδέψουν αυτιά και να μοιράσουν τις όπως αποδειχτικέ προσωρινά «αποκαλυφθείσες εκτάσεις».
Στις «αποκαλυφθείσες εκτάσεις» είτε αυτές μοιράστηκαν στις τότε κοινότητες  (Περίπτωση ΤΚ Αγίου Παντελεήμονα και ΤΚ Βεγόρας) είτε όχι, συνάνθρωποί μας επένδυσαν τα χρήματα τους και τον ιδρώτα τους. Οι επενδύσεις αυτές όμως έγιναν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν αφού επρόκειτο για εκτάσεις του δημοσίου. Παρόλα αυτά οι πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τους έκλειναν το μάτι, υποσχόμενες  ότι στο τέλος κάτι θα γίνει και οι επενδύσεις με την γη θα γίνουν και πραγματικά δικές τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα, που η στάθμη της λίμνης ανεβαίνει, για το ελληνικό κράτος οι επενδύσεις τους δεν υπάρχουν, αφού ποτέ δεν έγινε καμία σοβαρή διανομή.
Σε τοπικό επίπεδο η μικροπολιτική αυτή διαχείριση συνεχίζεται με υποσχέσεις ότι θα αδειάσουμε την λίμνη μέσα από την σήραγγα του Άγρα και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις αυτό ονομάστηκε δοκιμή λειτουργείας της υποδομής. Κανένας όμως δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να το υλοποιήσει το εγχείρημα, αφού εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητά του.
Για άλλη μια φορά λοιπόν, αντί να προστρέξουμε στην επιστήμη και στην επικείμενη νομοθεσία για να δούμε τι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και τι όχι, αφειδώς μοιράστηκαν υποσχέσεις και έγινε απόπειρα  να δοθεί «πολιτική»  λύση σε ένα φυσικό φαινόμενο, κοροϊδεύοντας για άλλη μια φορά τον κόσμο.
Η Διαχείριση των υδάτων είναι σημαντική για την αειφορία μιας κοινωνίας και δεν μπορεί να βασίζεται σε βεβιασμένες αποφάσεις και με μόνο γνώμονα το πολιτικό κόστος. Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν πρέπει να δούμε με χαιρεκακία τις καταστροφές που έπαθαν οι καλλιεργητές, οι οποίοι βασιζόμενοι σε πολιτικές υποσχέσεις, εξαπατήθηκαν και επένδυσαν σε γη που στην πράξη ακόμα ανήκει στην λίμνη.
Με την ευκαιρία του επανασχεδιασμού του πλάνου διαχείρισης υδάτων το 2015,  σε συνεργασία με τις διευθύνσεις υδάτων των Περιφερειών αλλά και την Ειδική Γραμματεία υδάτων του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας  πρέπει να λάβουμε τα νέα δεδομένα και να σχεδιάσουμε την διαχείριση υδάτων για τα επόμενα 6 χρόνια  με βάση την επιστημονική γνώση και σε συνεργασία με τους επιστήμονες των υπηρεσιών αυτών.



Κωνσταντίνος Σέλτσας
Βουλευτής Π.Ε. Φλώρινας
ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. Ηλιμνη οι πελεκανοι οι λογικοι παρατηρητες οι οικολογοι σιγουρα συμφωνουν με τη ρεαλιστικη κι ακρως πολιτικη θεση του ΣΥΡΙΖΑ που κατεθεσε ο βουλευτης του Κ Σελτσας..Ελα ομως που το προσωπικο μικροσυμφερον καποιων βλεπει μ αλλο ματι τα πραγματα...Α.Θ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μικροσυμφερον εκατονταδες στρεματα ....ξαφνικα γινατε ολοι οικολογοι.

      Διαγραφή
  2. Oρισμένοι από αυτούς ασχολουνται και με την νομοθετικη πλευρα του θεματος:
    θελουν να ιδρυσουν φορεα, να προβλεπει τον καιρο για δεκαετίες.
    Δηλαδή να γινει η λιμνη μπανιερα του τσιφλικα και να την αδειαζουν οποτε θελουν και οσο θελουν αυτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oταν εφευγε το νερο. Όρμηξαν στα χωραφια σαν τις υαινες.
    Eκει ξεχαστηκαν οι φορεις, θεσμοι, νομιμοτητα, ανιδιοτέλεια.
    Και τωρα οι ιδιοι γινονται λατρεις του συντάγματος και της νομιμοφροσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To 95 % των κατοικων του Αγ. Παντελεήμονα που πήραν από τις
    αποκαλυφθείσες μικρο-εκτάσεις προτιμουν να τα παρει πισω η λιμνη, αρκει να ανεβει ακομα.
    Σε χωρια 400 κατοίκων που καλλιεργούν πάνω από 5000 στρεμματα με τόνους Φυτοφάρμακα δεν υπάρχουν μικροαγροτες, που ποτίζουν με το αιμα τους την γη των προγονων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στον κύριο βουλευτή. Ξεκάθαρη στάση και παραδοχή της πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπραβο κυριε σελτσα επιτελους και καποιος βουλευτης της περιοχης που βλεπει το δασος και οχι μονο το δεντρο ....η διαχειρηση των υδατων ειναι μια παρα , μα παρα , πολυ σοβαρη υποθεση και κανενας δεν δικαιουτε να παιρνει αυθαιρετες αποφασεις που επηρεαζουν ολοκληρη την περιοχη ...θεωρω οτι δεν πρεπει να υποβιβασουν την σταθμη της λιμνης καθως αυτο επηρεαζει αρνητικα τα υπογεια υδατα σε ολοκληρη την λεκανη αποροης της λιμνης αλλα και δεν πρεπει να αφησουν χωρις καποια στηριξη -αποζημιωση οσους εχουν πληγει απο την ανοδο της σταθμης οι οποιοι στο κατω κατω δεν φταινε σε τιποτα να πληρωσουν τις αλλοπροσαλες πολιτικες διαχειρησης των προηγουμενων ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και τι προτείνεις? Με ποια χρήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μόνο το γεγονός οτι επένδυσαν σε χωράφια που δεν τους ανήκαν, να πουν ευχαριστώ αν το κράτοςε δεν κάνει τίποτα και αφήσει την λίμνη να τους πάρουν τα χωράφια τους, γιατι φύτεψαν δέντρα, κάτι που απαγορεύεται. ΑΝ λειτουργούσε το κράτος θα πλήρωναν πολλά χιλιάρικα πρόστιμο που φύτεψαν δέντρα κ όχι μονοετείς καλλιέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επί τέλους κάποιος που λέει απλά την αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με αυτά που χρόνια έπαιρναν ΜΚΟ χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Μόνο τα χιλιάρικα που πήρε ο φιλοζωικός σύλλογος Αμυνταίου με τα κοπρόσκυλα να αλωνίζουν αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι για να πηγαίνουν τσάμπα εκδρομές 40ρηδες που ανήκουν στα ΚΑΠΗ φτάνουν. Θέλεις και άλλα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας.
    Ινδιάνικη παροιμία
    Β.Σ.Σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάρε μονάχα ότι ακριβώς χρειάζεσαι και άσε τη γη όπως την βρήκες (ARAPAHO)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δεν δημοσιεύονται σχόλια υβριστικού χαρακτήρα , που προσβάλουν σε προσωπικό επίπεδο και τα σχόλια που είναι γραμμένα σε Λατινικά .
Την αποκλειστική ευθύνη για τα σχόλια την έχουν οι σχολιαστές .